Socialt engagemang

Som företagsfamilj är vi medvetna om vårt samhällsansvar och hjälper regelbundet människor i särskilt svåra situationer med ett positivt bidrag, uppmuntrar våra unga och stödjer välgörenhetsorganisationer i hela världen.

MASKINER, KNOW-HOW & MER FÖR "JUGEND EINE WELT" FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING I INDIEN

Läs
I samband med den internationella dagen för utrotning av fattigdom den 17. oktober namnger biståndsorganisationen "Jugend Eine Welt" två viktiga kriterier för att lyckas med detta arbete: "Företag som investerar i fattiga länder och på så vis skapar arbetsplatser spelar en viktig roll för den globala fattigdomsbekämpningen. Lika viktig är utbildningen av unga människor på plats, som på så vis kan undkomma fattigdomen". Felder-gruppen ger med sitt dotterbolag Felder Group India ett viktigt bidrag till båda utmaningarna.

På initiativ av "Jugend Eine Welt" startade Felder-gruppen tillsammans med Austrian Development Agency och ett Don Bosco utbildningscentrum ett ekonomiskt partnerskap till förmån för missgynnade ungdomar i slummen i den Indiska storstaden Chennai. Familjeföretaget från Tyrol utrustade utbildningsverkstaden med fem nya träbearbetningsmaskiner samt omfattande tillbehör och kunskap, vilket skapade grunden för en högkvalitativ yrkesutbildning för framtida snickare.

"Maskiner och know-how från Felder, infrastruktur och socialpedagogisk kompetens från Don Boscos Salesianer och "Jugend Eine Welt" som medlare - alla vinner i detta samarbete, det är mycket mer än bara en maskindonation. Lokala arbetsgivare hittar kvalificerad arbetskraft och ungdomarna får med sig en arbetsgaranti efter avslutad utbildning. Så lyckas vägen ur fattigdomen! Kunskap och utbildning är viktiga byggstenar längs denna väg", säger Reinhard Heiserer, VD för biståndsorganisationen "Jugend Eine Welt" om det framgångsrika biståndsprojektet.

I september 2018 startades den första utbildningskursen framgångsrikt och nästa projekt för detta framgångsrika samarbete planeras redan.
(Bildkälla: Jugend Eine Welt)
» Jugend Eine Welt

Felder donerar snickeriutrustning till Afrika Amini Alama

Läs
"Att bidra till fred och välbefinnande i regionen mellan folken Meru (Bantu) och Maasai". Till denna tro dedikerar sig Afrika Amini Alama – biståndsprojektet från den österrikiska läkaren DDr. Christine Wallner i Tanzania, vid foten av Mount Meru. Undervisningsprojektet för WHO-modellprojektet består av ett skrädderi, en bilverkstad, en träningsverkstad för murning och ett snickeri.

Under sommaren 2018 stöttade Felder Gruppen inte bara Afrika Amini Alama-projektet med en Felder 5-delars kombimaskin CF 531, en långhålborrmaskin FD 250, en AF 12 spånsug och olika verktyg och tillbehör, men fick även med sig HTL Imst och logistikbolaget "Gebrüder Weiss" till projektet.

HTL Imst förlitar sig på erfarenheter från genomförandet av ett liknande projekt i Uganda. Även den här gången skickades ett team – bestående av lärare och studenter - till Tanzania för att främja biståndsprojektet med expertkunskap. Finansieringen av resan möjliggjordes av HTL Imst genom många frivilliga donationer och sponsorer.

Teamets viktiga uppgift var att sätta maskinerna i drift efter omfattande introduktion och träning av en erfaren Felder verkstadstekniker och att träna användarna i säkert arbete och produktion av möbler och andra redskap på plats.

Efter tre intensiva veckor integreras den nya kompentensen i det dagliga skollivet. Redan i första projektet tillverkar snickarlärlingarna borden för Secondary School.

Felder Gruppen tackar alla som har bidragit till detta framgångsrika projekt.
Till Afrika Amini Alamas hemsida

Svett och spån i Felder utställningscentrum vid Trainingcamp för skills 2018

Läs
Perfekt förberedelse för perfekta prestationer på euroskills 2018 i Budapest. I Felder Gruppens träningsverkstad förbereder sig bygg- och möbelsnickare redan för yrkes-EM. Det finns bara ett mål: guldmedaljen!

Alexander Haidinger från Ottendorf i Steiermark och Christian Buchegger från Vorchdorf i Oberösterreich har kvalificerat sig för tävlingarna bygg- och möbelsnickare vid EuroSkills 2018 i Budapest. I september vill duon lägga grunden för "deras investering i sitt framtida arbetsliv" med ett toppresultat.

För att inget ska lämnas åt slumpen vid förberedelserna för tävlingarna i den Ungerska huvudstaden om knappt en månad (25–29/9), tränar de båda på företaget FELDER i Hall i Tirol i en vecka.

"Vi har under många år stöttat de europeiska yrkesmästerskapen på nationell, europeisk och internationell nivå. Dessa evenemang med sina många talanger förmedlar ett levande intryck av snickeriyrken med alla dess fördelar. Utmärkta arbetsstycken vittnar om den höga kvaliteten på yrkesutbildningar runt om i världen. Detta borde vara ett incitament för alla företag att fortsätta på denna framgångsrika väg och investera i nästa generation", säger Hansjörg Felder, VD FELDER.
Till skillsaustria hemsida

15,000 Euro till "Arche Herzensbrücken"

Läs
Lite normalitet för familjer med svårt sjuka barn – det är det deklarerade målet hos föreningen "Arche Herzensbrücke" från Seefeld. De drabbade familjerna får en "ledig stund från sjukdomen", vilket gynnar de sjuka barnen själva, deras syskon och föräldrar som en gemensam återhämtningsfas.

Hela 7 749,41 euro - ett nytt rekordbelopp för den årliga insamlingen – samlades in av vår personalstyrka och fördubblades sedan och avrundades av ledningen. Mag. Horst Szeli, grundare och verkställande direktör för "Arche Herzensbrücken", fick därmed ta emot en check på över 15,000 euro.

"Denna donation kommer att ge 15 till 20 familjer en trevlig tid tillsammans" säger Ma. Szeli tacksamt för den stora villigheten att donera.
Till Arche Herzensbrücken hemsida

17 Träbearbetningsmaskiner för UN-biståndsprojekt i Libanon

Läs
Målet för detta biståndsprojekt i Libanon från förenta nationerna är att med en utbildning ge behövande ungdomar en chans till en framgångsrik framtid. Felder Gruppen utrustade utbildningsskolan i Zgharta med sju helt nya träbearbetningsmskiner och möjliggör därmed en kvalificerad yrkesutbildning på högsta nivå.

För att framtida snickare ska kunna hitta en säker arbetsplats i regionen efter utbildningen har Felder Gruppen donerat en fullt utrustad 5-delars kombimaskin CF 741 till 10 snickerier som valts ut av UNIDO.
Se video

Dubbel glädje för barncancerhjälpen Tirol

Läs
"Att hjälpa barn som drabbats av cancer och deras familjer ekonomiskt", det var det deklarerade målet för årets insamling bland de anställda på familjeföretaget Felder. Hela 6,380 euro samlades in av vår personalstyrka och fördubblades sedan och avrundades av ledningen. Ordförande Ursula Mattersberger kunde därmed ta emot en check på 13 000 euro för Kinder-Krebs-Hilfe Tirol på maskinföretagets julfest.

Till en särskilt vacker julhistoria med dubbel glädje för barnens hjälporganisation bidrog Felder-kunden Herr Dr. Thurner. Vinnaren av Felders jubileums-FIAT-lotteri anslöt sig till den sociala tanken och donerade även han sin vinst på 3,000 euro till barncancerhjälpen Tirol.

Felder-anställda donerar 10,000 euro

Läs
Snabb och okomplicerad hjälp för unga människor i Axamer Elisabethinum stod i centrum vid vår årliga julinsamling. 4,936,- euro samlades in av vår personalstyrka och fördubblades sedan och avrundades av vår ledning. Därmed kunde Marianne Hengl ta emot en check på 10,000 euro för Elisabethinums.

Denna donation stöder, följer och främjar ungdomar med funktionshinder för att leda ett självständigt och självbestämt liv. 121 ungdomar drar nytta av erbjudanden i Elisabethinum – från integrerat dagis till yrkesförberedelse, "lära att leva tillsammans" är det gemensamma målet.

Överlämning av "snickarlärlingarnas möbler" till "Rädda barnet"-gruppboendet

Läs
Österrikes bästa framtida snickare bevisar sina kunskaper från den 2 till 5 juli vid "Best of Jungtischler"-uppvisningstävlingen vid mässan i Wieselburg.

Inte bara deltagarna och de många besökarna var nöjda med tävlingens resultat, men framför allt ungdomsgruppboendet JuVis i Judenau. Alla tillverkade möbler övergavs till dem unga flickorna och överlämnades personligen av de hjälpsamma unga snickarna.

De unga flickorna glädjes åt underbart fina sängar, skåp och nattduksbord av tall. Vi är väldigt glada över detta stora stöd och det stora engagemanget från alla berörda, tackade NR Johann Höflinger och VD Monika Franta från Rädda barnet NÖ i gruppboendets namn.

Vi gläds också över de unga snickarnas hjälp och är stolta över att ha bidragit till denna donation med tillhandahållandet av våra maskiner.

>> Bilder: RDK NÖ, ,f.v.t.h.: KommR Ing. Helmut Mitsch (Master of the Guild), KommR Johann Ostermann (vice Master of the Guild), Stefan Zamecnik (vice Master of the Guild), Bernd Hofleitner-Bartmann (ungsnickare), Eva Radinger (VD Licht ins Dunkel), Anna, Bernhard Ebenführer, MEC (Messe Wieselburg), Gottfried Bayer (ledare JuVis Judenau), Domenica, Leonhard Emminger (ungsnickare), mässdirektör Ing. Werner Roher (Messe Wieselburg), NR Johann Höfinger (VD RETTET DAS KIND NÖ), Monika Franta (VD RDK NÖ)

Julinsamling 2014

Läs
"Att ta över en del ekonomiska bekymmer från familjer i nöd i Tirol", det var det uttalade målet för julinsamlingen 2014. Hela 4,350 euro samlades in av vår personalstyrka och fördubblades sedan och avrundades av ledningen.

Därmed kunde Brigitte Schieferer ta emot en check på 9,000 euro för organisationen "Rettet das Kind Tirol". "Donationen från de anställda på Felder kommer att gynna de båda familjerna direkt och så snabb som möjligt. Jag ser fram emot att få rapportera om allt som möjliggjorts med denna donation" sa VD:n för "Rettet das Kind Tirol" tacksamt om den stora villigheten att donera.

Julinsamling för två familjer i Tirol

Läs
Snabb och okomplicerad hjälp för två familjer i Tirol stod i centrum vid vår årliga julinsmaling. 4,720 euro samlades in av vår personalstyrka och mer än fördubblades sedan av ledningen. Därmed kunde Brigitte Schieferer ta emot en check på 10,000 euro för organisationen "Rettet das Kind Tirol".

"Med hjälp av Felderpersonalen kan vi ge de båda familjerna stöd och en fin juletid", sa VD:n för "Rettet das Kind Tirol" tacksamt om den stora villigheten att donera.
"Kindern eine Chance“

"Kindern eine Chance"

Läs
Initiativet "Kindern eine chance" i Tirol har som mål att ge föräldralösa barn i Uganda en bättre framtid med hjälp av utbildning. Utbildningen till hantverkare ska hjälpa befolkningen att aktivt delta i förbättringen av livssituationen i sitt land. För detta krävs naturligtvis även maskiner och verktyg.

Med en cirkelsåg, en rikt- och planhyvel och en långhålsborrmaskin vill vi som maskinbyggnadsföretag hjälpa till och ge barnen en chans att ta sin framtid i egna händer.

I början av september skickades containern från Tirol till sin destination i Zigoti och maskindonationen togs emot med stor entusiasm.
Till initiativet "Kindern eine Chance"

Donationsinsamling för översvämningsoffer

Läs
Efter översvämningskatastrofen våren 2014 lämnas många familjer i sydöstra Europa med ruinerna av deras existens. Byar, städer och hela landområden förstördes fullständigt av vattenmassorna. Trots att människor i regionen omedelbart började med återuppbyggnaden med hjälp av många ideella organisationer, behöver de fortfarande allt stöd de kan få.

För att tillhandahålla nödvändiga hjälpmedel startade FELDER-anställda en företagsövergripande insamlingskampanj och kunde inom en kort tid samla in en fyrsiffrig donation. Detta belopp fördubblades och avrundades av företagsledningen och överlämnades i september till ordföranden för röda korset tirol, Herr Dr. Neumayr.

"Hjälpsamheten bland våra anställda överraskar oss gång på gång, vi är väldigt stolta över att tillsammans kunna bidra till att hjälpa till i de drabbade områdena", säger KR Martin Felder imponerat om personalstyrkans engagemang.

Mer information om röda korsets biståndsprojekt: Rotes Kreuz
www.roteskreuz.at

Skogslekplats för SOS-Barnbyar

Läs
Redan i början av året kunde Jörg Schmidt, chef för SOS-barnbyn i Imst, glädja sig över en donationscheck från Felder Gruppen.

I det första av numera över 200 barnbyar har sedan 1949 över 700 barn hittat ett kärleksfullt hem. Just nu lever 32 barn i nio SOS-barnbyar-familjer i Imst och växer upp i en familjenära miljö. Men en plats där man kan leka och njuta av naturen tillsammans har hittills saknats. Tack vare vår donation kan den nya skogslekplatsen med klätterställning öppnas och intas av barnen.

"Det finns inget bättre än att hjälpa ett barn", svarade Hermann Gmeiner en gång på frågan om vad som varit hans motivation när han grundade SOS-barnbyar. Bilderna som vi fått från invigningen i Imst är det bästa beviset för detta. Dessa intryck och tacksamheten hos alla barn vill vi nu dela med våra anställda och partners runt om i världen.

Vi är mycket stolta att som Felder-team kunna bidra med en liten del till att möjliggöra en stabil och framför allt lycklig framtid för utsatta barn.
Mer information om SOS-barnbyar

Felder stödjer ett utbildningsprojekt i Brasilien

Läs
"Idag är det julafton. Välj bara och beställ det som ni behöver för träbearbetningen i utbildningsverkstaden i Campo Grande", så Hansjörg Felder vid undertecknandet av kontraktet med Girassolidário. Detta var sommaren 2007. Och början på en riktig odyssé.

Biståndsorganisationen Girassolidário är en oberoende, ideell förening baserad i Dietikon, Schweiz, som tillsammans med sin moderorganisation i Brasilien aktivt främjar en human framtid för socialt missgynnade barn och ungdomar i Brasilien. Sedan 2002 har helhetsprogram och projekt genomförts som resulterat i en hållbar förbättring av levnadsvillkoren för barn, ungdomar och deras familjer.

Girassolidário startade den 3 september 2007 med projektet "Min framtid – snickare med hjärnor", som erbjuder ungdomar från de fattigaste samhällsklasserna i Campo Grande chansen till en bra yrkesutbildning och ett liv med självansvar.

När Hansjörg Felder, VD för Felder KG i Hall in Tirol, välkomnade de två företrädarna för biståndsorganisationen Girassolidário Schweiz och Brasilien, Fredi Lei och Stephan Hofmann, bestämde han sig spontant efter presentationen av projektidén för att donera en mycket generös donation till Escola Pau. Brasil. Vid den tiden kunde ingen ana vilken byråkratisk maraton som denna solidaritetsakt skulle utlösa, grunden för en komplett snickeri-maskinpark.

Det största hindret i den nästan tvååriga importprocessen, som slutligen gick igenom fyra statliga instanser i Brasilien och vars blanketter fyller tre mappar, var skattebefrielsen som fastställdes i brasiliansk lagstiftning för donationer till ideella organisationer.

Efter att de färdigt förpackade maskinerna hade spenderat nästan två år i lagret efter en till synes oändlig byråkratisk odyssé, fick Girassolidário äntligen ta emot den efterlängtade maskindonationen från Felder KG i Tirol den 14 september 2009.

Idag har maskinerna blivit monterade i träningsverkstaden och kommer att spela en nyckelroll för att Escola Pau-Brasil ska kunna arbeta mot sitt mål att differentiera sig med produkter av hög kvalitet på marknaden och därigenom uppnå egen finansiering. Tack vare stora maskiner kan nu snickarutbildningen fortsätta på högsta nivå. Snart kommer det vara möjligt att även ta emot större uppdrag!