Sociale betrokkenheid

Als ondernemersfamilie zijn we ons van onze sociale verantwoordelijkheid bewust. We helpen regelmatig mensen in heel moeilijke situaties met een positieve bijdrage, steunen jonge talenten en ondersteunen doelgericht wereldwijd actieve hulporganisaties.

16.400 Euro ingezameld tijdens de kerstdonatie 2019

Lezen
Elk jaar rond kerst zamelt het personeel van de Felder groep in voor een goed doel. Om de 8.200 Euro, een nieuw record-bedrag, werd dit jaar door de medewerkers en medewerksters gedoneerd en door het management nog eens tot op 16.400 Euro verdubbeld. Karl Binder en Martin Rainer van de Felder groep, konden zodoende tijdens de jaarlijkse kerstborrel een cheque ter waarde van 12.600 Euro aan Brigitte Schieferer, voorzitster van "Rettet das Kind Tirol", overhandigen. Nog eens 3.800 Euro werden gedoneerd aan de familie van een medewerker, die het schlachtoffer van een dodelijk ongeluk was.

Snelle en onbureaucratische hulpverlening, sponsorings, leerzorg en kerstgebaren voor het lachen van gelukkige kinderen in moeilijke tijden - daar zorgt Rettet das Kind Tirol al sinds 50 jaar voor. "Deze donatie is werkelijk uitzonderlijk, wij danken de medewerkers van Felder en de Felder familie voor deze geweldige ondersteuning. Ik kijk er naar uit om te kunnen berichten wat met deze donatie mogelijk gemaakt werd" toonde zich mevrouw Schieferer dankbaar voor de grote schenkingsbereidheid.

Afgebeeld: Karl Binder en Martin Rainer (li. en re.) overhandigen een cheque namens de Felder groep aan Brigitte Schieferer van Rettet das Kind Tirol (midden)
Meer informatie

Een profit H200 CNC en een heleboel know-how voor de School of Industrial Training and Education in Myanmar

Lezen
Myanmar, eenst een rijk en progressief land, werd in de afgelopen decennia, door koloniale en militaire regimes, sterk in zijn economische groei geremd. Sinds de vrije presidentsverkiezingen in het jaar 2011 opent zich Myanmar weer en kan de bevolking, door stevige economische groei en drastische inflatiereductie, weer meer veiligheid en stabiliteit bieden.

De "School of Industrial Training and Education" (kort: SITE) in Rangoon zet zich specifiek voor het opleiden van de mensen in Myanmar in. Met verschillende cursussen en educatieve programma's in de meest uiteenlopende bereiken, draagt ze voor een aanzienlijk deel aan de ontwikkeling van het gehele land bij. Om ook cursussen voor houtbewerking aan te kunnen bieden, benut de school een Format4 CNC-bewerkingscentrum. De profit H200 is de allrounder onder onze CNC-bewerkingscentra. Ze overtuigt met geringe afmetingen en een lager investeringsvolume en beschikt desondanks over alle standaardfunctie's waar ook grotere machines over beschikken.

Doel van het engagement is, de noodzakelijke know-how ter beschikking te stellen zodat de studenten in Myanmar, door de juiste omgang met de profit H200, werkstukken met uiterste nauwkeurigheid kunnen produceren. Hiervoor organiseren wij samen met de HTL Imst een tweemaandelijkse meubelmakerscursus voor twee leraressen uit Myanmar. Sinds Oktober 2019 zijn ze nu in Imst en leren het handwerk kennen - met veel vreugde en spannende inzichten in de machine en verschillende materialen. Een spannend gemeenschappelijk project, voor zowel de toekomstige CNC-trainers alsook voor de scholieren en leraren van de HTL Imst. In november kondigde zich hoog bezoek uit Myanmar aan: de CEO van de SITE Dr. Win Zaw Aung wilde zich persoonlijk op de hoogte brengen over de opleiding en leerde ook meteen machine en materiaal kennen.

In december 2019 reisden de twee leraressen weer terug naar Myanmar en kunnen daar hun verworven kennis aan de studenten doorgeven. "Het is voor mij een persoonlijke behoefte, houtbewerking in Zuidoost-Azië, populairder en aantrekkelijker te maken. Met de verkoop van de machine is ons werk nog niet over, het gaat ook om het opleiding van de lokale bevolking. Ik zou graag meer van dit soort projecten in Myanmar zien" vertelt Simon Spöttl, regiomanager van de Felder Group voor Zuidoost-Azië.

MASCHINES, KNOW-HOW & MEER VOOR "JUGEND EINE WELT" VOOR ARMOEDEBESTRIJDING IN INDIEN

Lezen
Naar aanleiding van de Internationale Dag ter Bestrijding van Armoede op 17 oktober, somt de hulporganisatie"Jugend Eine Welt" twee belangrijke criteria voor het succes van dit streven op: "Maatschappelijke ondernemingen die in arme landen investeren en daardoor arbeidsplaatsen creëren, spelen een significante rol in de wereldwijde armoedebestrijding. Net zo belangrijk is het opleiden van jeugdigen ter plaatse, die zo de armoede kunnen ontwijken." De Felder Gruppe levert met haar dochteronderneming Felder Group India een belangrijke bijdrage aan beide uitdagingen.

Op initiatief van "Jugend Eine Welt" startte de Felder Gruppe samen met de Austrian Development Agency en een Don Bosco opleidingscentrum in de sloppenwijken van de Indische grootstadt Chennai een economische partnerschap ten gunste van benadeelde jeugdigen. Het tiroolse familiebedrijf richtte de opleidingswerkplaats met vijf nieuwe houtbewerkingsmachines in, inclusief omvangrijke toebehoren en Know-How en zorgde zo voor de basis van een kwalitatief hoogwaardige, professionele opleiding voor de toekomstige houtbewerkers.

"Machines en Know-How van Felder, infrastruktuur en sociaal-pedagogische competentie van de Salesianen van Don Bosco en "Jugend Eine Welt" als bemiddelaars - iedereen wint met deze coöperatie, dat is veel meer dan alleen een machine-gift. Lokale werkgevers vinden gekwalificeerde vakmensen en de jeugdigen hebben met het geleerde praktisch een jobgarantie in de zak. Zo lukt de stap weg van de armoede! Onderwijs en opleiding zijn belangrijke bouwstenen voor deze weg" verheugd zich Reinhard Heiserer, direkteur van de hulporganisatie "Jugend Eine Welt" over het geslaagde hulpproject.

In september 2018 is de eerste cursus succesvol gestart en de volgende projecten van de geslaagde coöperatie bevinden zich al in planning.
(Bron: Jugend Eine Welt)
» Jugend Eine Welt

Felder doneert meubelmakerij uitrusting voor Afrika Amini Alama

Lezen
"De vrede en het welzijn in de regio tussen de volkeren van de Meru (Bantu) en de Masai dienen". Dit is het credo welke Afrika Amini Alama – de hulporganisatie van de oostenrijkse arts DDr. Christine Wallner in Tansania, aan de voet van de Mount Meru volgt. Het onderwijscentrum van het WHO-model project bestaat uit een kleermakerij, een auto-garage, een metselaars werkplaats en een meubelmakerij.

De Felder Groep ondersteunt het project Afrika Amini Alama in de zomer van 2018 niet alleen met een Felder 5-voudige combi-machine CF 531, een langgatbootmachine FD 250, een AF 12 afzuigapparaat en diverse gereedschappen en toebehoren, maar kon ook de HTL Imst en het logistiek bedrijf "Gebrüder Weiss" overtuigen mee te doen.

De HTL Imst heeft ervaring opgedaan tijdens het omzetten van een soortgelijk project in Oeganda. Zo werd ook ditmaal een team – bestaande uit leraren en scholieren – naar Tanzania gestuurd, om het hulpproject met vakkundig advies te steunen. Het financieren van de reis kon de HTL Imst d.m.v. talrijke vrijwillige donaties en sponsorings gerealiseerd worden.

De verantwoorde taak van het team bestond daarin de machines, na een uitgebreide inscholing door een ervaren Felder fabrieks-technicus, ter plaatse in bedrijf te nemen en de gebruikers veilig werken en het vervaardigen van meubelstukken en andere gebruiksvoorwerpen te onderwijzen.

Na drie intensieve weken wordt nu de verkregen kennis in het dagelijkse schoolleven geïntegreerd. In een eerste project vervaardigen de meubelmaker-leerlingen al tafels voor de Secondary School.

De Felder Groep dankt allen, die aan het succes van dit project hebben bijgedragen.
Naar de website van Afrika Amini Alama

Zweet en spanen in de Felder showroom tijdens het trainingscamp voor de skills 2018

Lezen
Perfecte voorbereiding voor perfecte prestaties tijdens de euroskills 2018 in Budapest. In de oefenwerkplaats van de Feler Groep bereiden de schrijnwerkers- en meubelmakers zich op de beroepen-EM voor. Er bestaat maar één doel: Een gouden medaille!

Alexander Haidinger uit Ottendorf in Stiermarken en Christian Buchegger uit Vorchdorf in Opper-Oostenrijk hebben zich voor de competities, schrijnwerken en meubelmakerij van de EuroSkills 2018 in Budapest, gequalificeerd. In september wil het duo met een top resultaat de hoeksteen voor hun "investering in het toekomstige beroepsleven" leggen.

Om tijdens de voorbereidingen op de competities, in de Hongaarse hoofdstad, in de komende maand (25.–29.9) niets aan het toeval over te laten, trainen ze een week lang bij de firma FELDER in Hall in Tirol.

"Wij ondersteunen de beroepenolympiade al vele jaren op nationaal , europees en internationaal niveau. De competities met de talrijke talenten wekken een levendige indruk van de houtbewerkende beroepen en al hun voordelen. De prachtige werkstukken getuigen van de zeer hoge kwaliteit in de beroepsopleidingen over de hele wereld. Dit hoort alle bedrijven aan te sporen, om deze succesvolle weg verder te gaan, en in de opkomende generatie te investeren" zegt Hansjörg Felder, directeur FELDER.
Naar de website van skillsaustria

15.000 Euro voor "Arche Herzensbrücken"

Lezen
Een stuk normaliteit voor families met ernstig zieke kinderen – dat is het doel van de vereniging "Arche Herzensbrücken" in Seefeld. Voor de betroffen families wordt een "time-out van de ziekte" georganiseerd, de het zieke kind, broers en zussen en de ouders als gemeenschappelijke herstelfase ten goede komt.

7.439,41 Euro – een nieuw recordbedrag voor de jaarlijkse fundraiser- werd door onze werknemers verzameld en aansluitend door de directie verdubbeld en naar boven afgerond. Drs. Horst Szeli, oprichter en CEO van "Arche Herzensbrücken" kon zodoende een cheque van 15.000 Euro in ontvangst nemen.

"Deze donatie wordt 15 tot 20 families een mooie gezamenlijke tijd mogelijk maken" toonde Drs. Szeli zich dankbaar voor de grote schenkingsbereidheid.
Naar de website van Arche Herzensbrücken

17 houtbewerkingsmachines voor UN hulpproject in Libanon

Lezen
Behoeftige jonge mensen d.m.v. een opleiding een kans op een succesvolle toekomst te geven is het doel van een hulpproject van de United Nations in Libanon. De Felder Group ondersteunde de opleidingsschool in Zgharta met zeven gloednieuwe houtbewerkingsmachines en maakt zo een gekwalificeerde vakopleiding op allerhoogste niveau mogelijk.

Om ervoor te zorgen, dat de toekomstige houtbewerkers in de regio na de opleiding een vaste arbeidsplaats vinden, schonk de Felder Groep 10 door de UNIDO geselecteerde meubelmakerijen elk een omvangrijk uitgeruste CF 741 5-voudige combimachine.
Video bekijken

Dubbele vreugde voor de Kinder-Krebs-Hilfe Tirol

Lezen
"Tiroolse kinderen met kanker en hun families financieel te ondersteunen", dat was het doel van de huidige medewerkers-donatie van het familiebedrijf Felder. Er werd 6.380 Euro door de medewerkers verzameld en aansluitend door de directie verdubbeld en naar boven afgerond. De voorzitster Ursula Mattersberger kon op die manier, tijdens het kerstfeest van het machinebouwbedrijf, een cheque van 13.000 Euro voor de Kinder-Krebs-Hilfe in ontvangst nemen.

Voor een bijzonder mooi kerstverhaal met dubbele vreugde voor de kinderhulpverleningsorganisatie zorgde deze avond Felder-klant Dr. Thurner. De winnaar van de Felder jubileums-FIAT-verloting nam deel aan de sociale gedachte en schonk zijn prijs ter waarde van 3.000 Euro eveneens aan de Kinder-Krebs-Hilfe Tirol.

Felder medewerkers schenken 10.000 Euro

Lezen
Snelle en ongecompliceerde hulp voor jonge mensen in het Axamer Elisabethinum stond in het middelpunt van onze huidige Kerst-schenkings-actie. 4.936,- Euro werd door de medewerkers verzameld en aansluitend door onze directie verdubbeld en naar boven afgerond. Marianne Hengl kon zodoende voor het Elisabethinum een cheque ter waarde van 10.000 Euro in ontvangst nemen.

Met deze schenking worden jonge mensen met een handicap ondersteund, begeleid en bemoedigd om een zelfstandig en zelfbestemd leven te kunnen leiden. 121 jonge mensen profiteren thans van de aanbiedingen in het Elisabethinum – Van een integrerende kleuterschool tot en met een beroepsvoorbereiding, "Met elkaar leren leven" luidt het gemeenschappelijke doel.

Overdracht van de "Jonge-timmermans meubelen" aan "Rettet das Kind" woongroep.

Lezen
Oostenrijks beste nakomende meubelmakers bewezen tussen 2 en 5 juli hun vaardigheden tijdens de "Best of Jungtischler" competities aan de beurs in Wieselburg.

Over de resultaten van de competitie konden zich niet alleen de deelnemers en de talrijke bezoekers verheugen, maar vooral ook de jeugd-woongroep JuVis in Judenau. Alle vervaardigde meubelstukken werden de jonge dames ter beschikking gesteld, en door de behulpzame jonge meubelmakers persoonlijk overhandigd.

De hier begeleide jeugdige dames verheugden zich over prachtige vurenhouten bedden, kasten en nachtkastjes. Wij zijn blij over deze geweldige ondersteuning en de grote betrokkenheid van alle deelnemers, bedankten zich NR Johann Höfliger en directrice Monika Franta van Rettet das Kind NÖ in naam van de woongroep.

Ook wij verheugen ons over de behulpzaamheid van de jonge meubelmakers, en zijn trots, door het bereid stellen van onze machines, ook deel aan deze schenking te hebben gehad.

>> Beelden: RDK NÖ, ,v.l.n.r.: KommR Ing. Helmut Mitsch (Gildedeken), KommR Johann Ostermann (Gildedeken plv.), Stefan Zamecnik (Gildedeken plv.), Bernd Hofleitner-Bartmann (Jong-meubelmaker), Eva Radinger (Directrice Licht ins Dunkel), Anna, Bernhard Ebenführer, MEC (Messe Wieselburg), Gottfried Bayer (Hoofd JuVis Judenau), Domenica, Leonhard Emminger (Jong-meubelmaker), Beursdirecteur Ing. Werner Roher (Messe Wieselburg), NR Johann Höfinger (CEO RETTET DAS KIND NÖ), Monika Franta (Directrice RDK NÖ)

Kerst-schenkings-actie 2014

Lezen
"In nood verkerende tiroolse families einige fininciele zorgen te nemen", dat was het doel van de kerst-schenkings-actie 2014. Indrukwekkende 4.350 Euro werd door de medewerkers verzameld en aansluitend door de directie verdubbeld en naar boven afgerond.

Brigitte Schieferer kon zodoende voor de organisatie "Rettet das Kind Tirol" een cheque ter waarde van 9.000 Euro in ontvangst nemen. "De donatie van de Felder medewerkers komt zo spoedig mogelijk en direct de twee families ten goede. Ik verheug me er al op te berichten wat met deze schenking mogelijk gemaakt werd" toonde zich de voorzitster van "Rettet das Kind Tirol" dankbaar voor de grote schenkingsbereidheid.

Kerst-schenkings-actie voor twee tiroolse families

Lezen
Snelle en ongecompliceerde hulp voor twee tiroolse families stond bij onze huidige Kerst-schenkings-actie in het middelpunt. 4.720 Euro werd door de medewerkers verzameld en aansluitend door de directie meer dan verdubbeld. Brigitte Schieferer kon zodoende in naam van de organisatie "Rettet das Kind" een cheque ter waarde van 10.000 Euro in ontvangst nemen.

"Met de hulp van de Felder medewerkers kunnen we de twee families een paar zorgen afnemen en hun kerstfeest mooier maken" toonde zich de voorzitster van "Rettet das Kind"-Tirol dankbaar voor de grote schenkingsbereidheid.
"Kinderen een kans"

"Kinderen een kans"

Lezen
Het tiroolse initiatief "Kindern eine Chance" heeft zich ten doel gesteld, weeskinderen in Oeganda d.m.v. opleidingen een betere toekomst mogelijk te maken. De opleiding tot handwerkers helpt de bevolking, actief aan het verbeteren van de levensomstandigheden in hun land mee te werken. Hiervoor worden natuurlijk ook machines en gereedschappen dringend benodigd.

Met een paneelzaag, een vlak-vandikteschaafmachine en een langgat-boormachine willen wij als machinebouw-bedrijf helpen, en de kinderen een kans geven, hun toekomst weer zelf in de hand te nemen.

Begin september werd een container uit Tirol aan de plek van bestemming in Zigoti gebracht en de geschonken machines vol enthousiasme in ontvangst genomen.
Naar het initiatief "Kinderen een kans"

Donaties voor vloedslachtoffers

Lezen
De overstromingsramp in het voorjaar van 2014 gooide het leven van vele families in zuidoosteuropa overhoop. Dorpen, steden en hele landstreken werden door de watermassa volledig verwoest. De mensen in de regio begonnen weliswaar met behulp van talrijke non-profitorganisaties meteen met de heropbouw, maar zijn nog steeds op hulp aangewezen.

Om de benodigde hulpmiddelen te kunnen voorzien starten de FELDER medewerkers een verzamelactie en konden binnen de kortste tijd een viertallig schenkingsbedrag opbrengen. Dit bedrag werd door de directie verdubbeld en naar boven afgerond, en in september aan de president van het tiroolse Rode Kruis, Dhr. Dr. Neumayr overhandigd.

"De hulpvaardigheid van onze medewerkers verrast ons telkens weer, wij zijn zeer trots, gezamenlijk een bijdrage aan de betroffen gebieden te kunnen leveren.", laat KR Martin Felder, beindrukt door de betrokkenheid van de medewerkers, weten.

Meer informatie over de hulpverleningsprojecten van het Rode Kruis: Rotes Kreuz
www.roteskreuz.at

Bosspeeltuin voor SOS-Kinderdorp

Lezen
Al aan het begin van het jaar kon Jörg Schmidt, hoofd van het SOS-Kinderdorp in Imst, zich over een schenkings-cheque van de Felder Groep verheugen.

In het eerste van intussen meer dan 200 kinderdorpen, vonden sinds 1949 meer dan 700 kinderen een liefdevol thuis. Momenteel leven 32 kinderen in de negen SOS-Kinderdorp-families in Imst, en groeien in een familiare omgeving op. Maar een plek om stoom af te blazen en om met elkaar de natuur te genieten, miste tot nu toe. Met behulp van onze schenking kon de nieuwe bosspeeltuin met klimtoestel nu geopend en door de kinderen veroverd worden.

"Ik ken niets beters, als een kind te helpen" antwoordde Hermann Gmeiner ooit op de vraag naar zijn motivaties voor het oprichten van de SOS-Kinderdorpen. De beelden die ons van de opening in Imst bereiken, zijn het beste bewijs daarvoor. Deze indrukken, en de dank van de vele kinderen, willen wij bij dezen met onze medewerkers en partners over de hele wereld delen.

Het maakt ons bijzonder trots, als Felder Team, een kleine bijdrage te kunnen leveren, om benadeelde kinderen een stabiele en vooral gelukkige toekomst mogelijk te maken.
Meer informatie over het SOS-Kinderdorp

Verzamel-actie voor de Kinder-Krebs-Hilfe

Lezen
De bouw van een nazorg-centrum voor families van kinderen met kanker lag ons dit jaar bijzonder na aan het hart. 4.820 Euro verzamelde de medewerkers in het kader van de schenkings-actie voor de kerst. Het verzamelde bedrag werd ook dit jaar door de directie verdubbeld en naar boven afgerond.

Veronika Posch kon zodoende in naam van de Kinder-Krebs-Hilfe een cheque ter waarde van 10.000 Euro in ontvangst nemen.

Het nazorgcentrum "Sonneninsel" van de Kinder-Krebs-Hilfe ontstaat op dit moment in Salzburg en gaat plaats bieden aan tot wel 50 personen.

Felder ondersteund een opleidingsproject in Brazilië

Lezen
"Vandaag is het kerstmis. Kiest u gewoon en bestelt u wat u voor de houtbewerking in de onderwijswerkplaats in Campo Grande nodig heeft", zo Hansjörg Felder tijdens het ondertekenen van het contract met Girassolidário. Dat was de zomer van 2007. Toen begon een ware odyssee.

De hulpverleningsorganisatie Girassolidário is een onafhankelijke non-profitorganisatie met zetel in Dietikon in Zwitserland, die zich samen met haar moederorganisatie in Brazilië, actief inzet voor een menswaardige toekomst voor sociaal benadeelde kinderen en jeugdigen in Brazilië. Sinds 2002 worden holistische programma's en projecten gerealiseerd die, als aantoonbaar resultaat, de duurzame verbetering van de levensomstandigheden van kinderen, jeugdigen en hun families halen.

Girassolidário starte op 3 september 2007 met het project "Mijn toekomst - timmerman met verstand", die jeugdigen uit de armste sociale klassen van Campo Grande een kans op een gefundeerde beroepsopleiding en een op een zelfstandig leven biedt.

Als Hansjörg Felder, directeur van de Felder KG in Hall in Tirol, de twee vertegenwoordigers van de organisatie Girassolidário Zwitserland en Brazilie, Fredi Lei en Stephan Hofmann, op bezoek ontvangt, besluit hij na hun projectpresentatie spontaan tot een uiterst genereuze schenking aan de Escola Pau-Brasil. Toendertijd kon niemand voorzien welke bureaucratische marathon op deze solidaire zet, het doneren van een complete meubelmakerij-machinepark, zou volgen.

De grootste horde in het bijna twee jaar durende invoer-proces, welke uiteindelijk door vier overheidsinstanties in Brasilia liep en waarvan de formulieren drie bestandsmappen vullen, was het vrijstellen van de belasting, wat in de brazilianische wetgeving, voor donaties aan non-profitorganisaties, verankerd is.

Nadat de kant en klaar verpakte machines bijna twee jaar in een magazijn stonden, na een haast eindeloze bureaucratische odyssee, ontving Girassolidário op 14 september 2009 eindelijk de lang verwachtte machine-gift van de Felder KG uit Tirol.

Ondertussen zijn de machines in de oefenwerkplaats gemonteerd, en zullen in toekomst ertoe bijdragen dat de Escola Pau-Brasil haar doel kan bereiken, om zich met producten van hoge kwaliteit op de markt te kunnen doorzetten en zo financieel onafhankelijk te worden. Dankzij de grote machines kan de timmermansopleiding nu op een top-niveau voortgezet worden. Al gauw zal het mogelijk zijn ook grotere opdrachten te kunnen aannemen!