-fgroup.content.material.plastic.title-trans-

Kunststof og komposit

Bearbejdning af kunststoffer & komposit-materialer kræver specielt afstemte maskiner med særligt udstyr.

-fgroup.content.material.plastic.title1-trans-

 

Hvert år opstår nye kunststofblandinger og af disse nye halvfabrikanter, forskellige legeringer af ikke-jernholdige metaller og nye komposit-materialer.

Hvad er kunststoffer og komposit?

Kunststoffer er materialer, som via deres sammensætning og tilføjelse af additiver i deres tekniske egenskaber er variable. Kunststoffer bliver forarbejdet videre til formdele, halvfabrikater og mange andre kunststofprodukter.

Man betegner kompositmaterialer som råstoffer, der fremstilles af flere materialer. Materialets egenskaber er afhængige af komponenterne og deres gensidige vekselvirkning.

"Fordele ved kunststoffer"

På grund af den alsidige bearbejdning skal kunststoffer anvendes meget specifikt og kan tilpasses individuelt i fremstillingen. Så ved behov kan mekanisk fasthed, udholdenhed, stabile temperaturer og den kemiske modstand bruges fleksibelt. 

Fordelene ved bearbejdningen af kunststoffer er den lave massefylde og den lave vægt, modstandsdygtigheden mod vand, syre og lud og at det har en varme- og lydisolerende virkning.

Med det rigtige værktøj og specialmaskiner kan kunststoffer billigt bearbejdes til meget præcise byggedele med lang levetid.

Bearbejdning af kunststof og kompositmaterialer.

Kunststoffer bruges især, når forholdet mellem materialets vægt og stabilitet har betydning.

I den spåntagende bearbejdning bliver der fremstillet forskellige byggeelementer af kunststoffer. Dermed skal man tage hensyn til materialernes særlige egenskaber. Især den relativt lave varmebstandighed spiller en vigtig rolle i bearbejdningen. Er varmebestandigheden for høj, kan det give forsinkelser eller brud og i givet fald så give en udvidelse af byggeelementet. Dermed skal man sørge for en tilstrækkelig bortledning af varme.

kunststoffbearbeitung-werkstoff-cnc-bearbeitungszentrum-feldergroup.jpg

Maskiner og værktøj til bearbejdningen af kunststof.

Rundsave med savblade bestykket med hårdt metal egner sig fremragende til tilskæring af kunststoffer. Ved tilskæring af pladematerialerne skal man være opmærksom på at bruge et tilstrækkeligt stærkt fremtræk. Desuden anbefales et tilstrækkelig udlæg (tænderne bøjer ud til venstre og højre). Man er dermed garanteret en god spånkontrol, man forhindrer at savklingen bliver klemt og man modvirker overophedning.

Båndsave egner sig særligt til tilskæring af RUND- ODER HOHLSTÄBEN og kan bruges til alsidige kontinuerlige eller uregelmæssige snit. Ved båndsave føres den opståede varme via den lange savklinge væk.

Ved fræsning af kunststoffer skal man tage hensyn til brugen af værktøj med tilstrækkelig plads til spåner. Med det større område til spåner sikres en større afskaffelse af spåner, og varmestatus undgås. Du får de bedste fræseresultater ved modfræsning og ved overfladefræsning ved lav tanding.

For at undgå fare for udbrud, revner, overophedning og afvigelser i boringernes størrelse i kunststof skal man først og fremmest sørge for at have et velslebent bor. Desuden bør der ikke bores for kraftigt, og det giver ekstra køling ofte at trække boret ud.