PCS®

Preventive Contact System

Maak een afspraak

Zware ongevallen aan de paneelzaag behoren tot het verleden - geslaagde houtbewerking in veilige handen met PCS®.

PCS® – Preventive Contact System
Elke houtbewerker en dus ook elk houtverwerkend bedrijf heeft tien goede redenen om bij de werkveiligheid geen compromissen in te gaan - PCS® voorkomt ongevallen en garandeert vingervlugheid en een ferme handdruk voor altijd!
• PCS®: Ongevallen waren gestern Ongevallenpreventie met de snelheid van het licht
• PCS®: Gevaar herkend, gevaar geweken Veiligheids-omgevingswaarneming met vervroegde benaderingsherkenning
• PCS®: Veiligheid mag niet duur zijn Zonder concurrentie: absoluut beschadigingsvrij, meteen weer inzetbaar  
Een snede die het leven verandert
Sascha Wein, meester-meubelmaker en deken van het meubelmakersgilde in München
"Eén keer pech en het is al gebeurd." Sascha Wein was altijd voorzichtig en attent tijdens het werken aan de paneelzaag. Zo ook op deze namiddag in oktober, bijna 20 jaar geleden, als hij aanlijmers voor zijn meesterwerk aan het opdelen was. De veiligheidsvoorzieningen waren niet perfect, maar ze waren wel juist ingesteld, het werkvlak was opgeruimd en alles goed voorbereid. Desondanks verloor hij op deze dag, door het ongelukkige verstuiken van zijn enkel, vier vingers van zijn linker hand. 

Sascha is allesbehalve een uitzondering. Timmerman en meubelmaker behoren tot de beroepen met een bovengemiddeld ongevalsrisico. Elk jaar lopen duizenden houtbewerkers over de hele wereld snijwonden op, velen verliezen hierdoor een of meer vingers. Het werken aan de paneelzaag is, in een meubelmakerij, de met afstand meest voorkomende oorzaak van handletsel.

Zes weken later heeft Sascha Wein zijn meesterwerk af en gebruikte het ongeluk als een gelegenheid om intensief te werken aan ongevallenpreventie en preventieve maatregelen. De voorste en achterste zaaghulp, een veiligheidsinrichting aan cirkelzagen (ook bekend als "Fritz en Franz" ), werd onmiddellijk na zijn ongeluk door de toenmalige Holz BG (tegenwoordig Beroepsvereniging Hout en Metaal) ontwikkeld en heeft sindsdien talloze arbeidsongevallen verhindert.

Maar dat was voor Sascha Wein, tegenwoordig directeur van het meubelmakersgilde München, nog niet genoeg. "Het wordt nu echt tijd om iets drastisch te verbeteren. Bedenk iets nieuws!", een oproep in naam van alle houtbewerkers gericht aan alle machinebouwbedrijven.

Inmiddels moeten alle moderne zagen en paneelzagen, volgens de geldige DGUV-ongevallenpreventievoorschriften, van standaard-veiligheidsvoorzieningen zoals spouwmes en boven-bescherming voorzien zijn. Bovendien bestaat sinds een aantal jaren een technische oplossing die, door vliegensvlug het zaagblad te blokkeren, ernstige snijwonden verhindert maar waarmee het zaagblad en het zaagaggregaat verwoest worden. De reparatiekosten die hierdoor ontstaan is de prijs die voor het redden van een of meer vingers betaald moet worden. Tot op de dag van vandaag, want het kan beduidend beter:

De Oostenrijkse Felder Group, innovatiepionier en technologieleider voor houtbewerkingsmachines, presenteert op de
 LIGNA in Hannover: 


Wat is PCS® precies?

Preventive Contact System
De revolutionaire wereldprimeur voor veiligheidsvoorzieningen aan paneelzagen

Ongevallenpreventie met de snelheid van het licht. 

Na het herkennen van gevaar zorgt PCS® in lichtsnelheid voor het afdalen van het zaagblad onder de zaagtafel. Gebaseerd op het elektro-magnetische afstotingsprincipe maakt het, een tot nog toe onhaalbare, extreem korte reactietijd van enkele milliseconden mogelijk.

Veiligheids-omgevingswaarneming met vervroegde benaderingsherkenning. 

Als onverwacht snelle benaderingen in het bereik van het zaagblad herkend worden start PCS® de noodafdaling. De veiligheidsomgeving omsluit het zaagblad en biedt bescherming tegen toegang vanuit alle richtingen.

Absoluut beschadigingsvrij, meteen weer inzetbaar. 

De PCS®noodafdaling gebeurt zonder te beschadigen en zonder kosten. Met een druk op de knop is de paneelzaag weer in te zetten. PCS® werkt zonder slijtageonderdelen en is daardoor geheel vrij van instel- en onderhoudswerkzaamheden.

De voor octrooi aangemelde veiligheids-innovatie PCS® is desgewenst, in de eerste configuratie van de Format-4 paneelzaag kappa 550, verkrijgbaar en vult de bestaande veiligheidsvoorzieningen aan.